“L’arbre i jo”, de la professora Blanca Bravo, seleccionat entre els millors llibres d’autoria catalana del 2023

Blanca Bravo, professora del col·legi i autora de diversos llibres.

“L’arbre i jo”, de la professora del Col·legi Badalonès Blanca Bravo, ha estat seleccionat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat), entre els millors llibres d’autoria catalana del 2023. Concretament, entre els 41 títols per a totes les edats que seran inclosos en el catàleg ‘Literatura Infantil y Juvenil de España. Selección OEPLI 2023’, que publica anualment l’IBBY España – OEPLI (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil) en col·laboració amb el Ministerio de Cultura y Deporte. Un catàleg amb un total de 200 títols, que pretén ser una selecció bibliogràfica dels millors llibres infantils i juvenils d’escriptors i il·lustradors espanyols, publicats en les quatre llengües oficials de l’Estat, al llarg de l’any anterior a la seva publicació. Es tracta d’obres que responen a criteris de qualitat i idoneïtat que les fan sobreeixir davant la gran producció actual i que, per tant, també les fan mereixedores de formar part d’aquesta llista d’honor. A banda, i gràcies a la complicitat de l’Institut Ramon Llull, les 41 obres d’autoria catalana passaran a formar part del fons de la Internationale Jugendbibliothek de Munic, la biblioteca de Literatura Infantil i Juvenil  més gran del món fundada per Jella Lepman l’any 1949.

“L’arbre i jo”, publicat l’any passat per l’Editorial Animallibres, és un relat sobre la relació entre una nena i el seu avi. En el volum, il·lustrat per Cristina Picazo, Bravo aborda l’amor entre generacions i el dol. I ho fa centrant-se en una història impregnada de sentiments, com no pot ser d’altra manera si tenim en compte que els dos protagonistes de la història són la seva filla Maria i el seu pare Francisco, desaparegut l’any 2019 i a qui l’autora dedica aquest llibre. El volum ha estat seleccionat pels experts de l’IBBYcat com un dels millors escrits per a nens i nenes a partir de 9 anys.

Blanca Bravo combina des de fa anys la seva tasca docent al Col·legi Badalonès mb una notable carrera com a escriptora capaç de moure’s, a més, per diversos gèneres. El 2022, per exemple, va publicar “Las Dos Manos de Cervantes” (Ed. Edhasa), que suposava el seu retorn a la novel·la històrica, un gènere que la va portar a ser finalista del Premi Planeta l’any 2015, amb “La Otra Vida” (Roca Editorial). I abans, s’havia endinsat en el món del còmic posant el text a “Mi Silencio” (Ed. Kairós), un volum de Mindfullness adreçat a infants i joves i dibuixat per la il·lustradora Laia Carrero Crespo. I en ja en fa quatre d'”El pitjor equip del món” (Ed. Animallibres), un relat que narra les vicissituds d’un conjunt de nens i nenes en els seus inicis en el món de l’esport, que s’ha convertit en un llibre de referència en moltes escoles i instituts del país. A més dels volums ja esmentats, també ha publicat assaigs i treballs de recerca (La Vida Difícil, Carmen de Burgos).