La LLAP compleix el 20è aniversari havent ajudat una trentena d’ONG amb 100.000 euros

La Lluita Adolescent per la Pau (LLAP), el projecte solidari del Col·legi Badalonès, compleix aquesta setmana el 20è aniversari de la seva posada en marxa. Durant aquest temps aquesta activitat, que cada curs implica el conjunt de la comunitat educativa de la nostra escola i, molt especialment, 360 alumnes dels quatre nivells d’ESO en causes solidàries, ha recollit uns 100.000 euros i ha col·laborat amb una trentena d’ONG. La setmana que ve, el col·legi celebrarà aquesta efemèride amb un cicle de xerrades per a tot l’alumnat de secundària que comptaran amb la presència de representants d’algunes de les entitats que han rebut ajuda durant aquest temps. I també d’alguns dels alumnes que van viure en primera persona la posada en marxa de l’activitat. Roser Petit, la professora ara ja jubilada que va tenir un paper clau en la creació de la LLAP i que ara ha tornat a col·laborar-hi com a voluntària, participa en la coordinació d’aquest aniversari, que lidera Conxi López, responsable del projecte solidari de l’escola. La dissenyadora badalonina i exalumna del Badalonès Gina Manzano, autora del logotip original de la LLAP, s’ha sumat a la celebració adaptant-lo pel 20è aniversari.

La LLAP es va constituir l’any 2004, arran dels gravíssims atemptats de l’11 de març a l’estació d’Atocha, a Madrid. Aquell dia, els tutors de primer d’ESO van animar els seus alumnes a redactar escrits de condol per als estudiants que havien perdut algun ésser estimat en aquells atemptats. El resultat van ser unes cartes precioses, escrites amb molt sentiment, que van ser enviades a l’Ajuntament de Madrid perquè les fes arribar als seus destinataris. Abans de les vacances de Setmana Santa d’aquell any, va arribar al col·legi una carta d’agraïment escrita i signada per l’aleshores alcalde de Madrid, Alberto Ruíz Gallardón. Això va animar els responsables de la iniciativa a fer un pas més: per Sant Jordi, van posar a la venda unes rosetes de plastilina fetes a classe que es van esgotar en un parell d’hores. La recaptació es va lliurar a l’associació de víctimes dels atemptats. 

Al Badalonès, la reflexió i l’exercici de la solidaritat no s’ha deixat de fer des d’aleshores. Ara, però, ja no es parla de terrorisme, sinó de pau. Cada curs, l’alumnat estudia diferents projectes solidaris i, per votació, s’escull el que es voldrà impulsar ja no només amb la venda de rosetes, sinò amb tota mena d’accions que han crescut de propostes vingudes del conjunt de la nostra comunitat educativa, i sempre sota el paraigua de la LLAP. És el cas, per exemple, del Mercat Solidari de Nadal i la Fira del Trasto, del Bàsquet Solidari, de la Rifa contra el Càncer Infantil, de les Paneres Solidàries, de les diverses campanyes de recollida d’aliments i de joguines o de les caminades solidàries. Tot plegat ha convertit la LLAP en un pilar bàsic del projecte educatiu del Col·legi Badalonès. Un element central que, en nombroses ocasions durant l’any, aconsegueix unir el conjunt de la comunitat educativa de la nostra escola per fomentar i defensar les causes solidàries. Que sigui per molts anys més!