El col·legi s’adhereix al manifest contra la violència envers les dones

Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones. El Col·legi Badalonès s’adhereix al manifest que l’Institut Català de les Dones ha elaborat per a aquest 25N 2020 i convida el conjunt de la comunitat educativa a la reflexió sobre un fenòmen que és una de les principals xacres de la nostra societat. 

L’Institut Català de les Dones (ICD), a través de l’Observatori de la igualtat de gènere, ha publicat aquesta setmana el Dossier Estadístic Violència Masclista 2020, que divulga les darreres dades oficials amb l’objectiu de que la seva anàlisi permeti una aproximació més detallada a la realitat de les violències masclistes i així poder impulsar accions més efectives per a la seva erradicació.

Algunes d’aquestes dades reflecteixen que en temps de pandèmia s’ha agreujat la vulnerabilitat de les dones en situació de violències masclistes i dels seus fills i filles i això les exposa a un major risc de patir-la, degut a les inevitables mesures d’aïllament social i la convivència continuada amb l’agressor. El dossier mostra que, en termes globals, durant el temps de la COVID-19 s’està observant un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s’estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims.

La publicació d’aquest Dossier té lloc amb motiu de la commemoració, avui, del  Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Aquest dia, des de la Generalitat de Catalunya, juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya es renova el compromís per erradicar les violències masclistes.

Manifest unitari

En el manifest d’enguany, redactat per l’advocada Carla Vall, destaca que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Es reconeix que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte les violències masclistes. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”. I ens dirigim als homes “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. El document acaba adreçant-se als agressors, “als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat”.

Igualment, avui  des de l’Institut Català de les Dones es convoca a tota la ciutadania a fer a les 12.00 h del migdia un minut de silenci en els espais que la situació de pandèmia permeti.