Un estudi subratlla l’èxit del model de cicles formatius del Badalonès

L’estudi “Reptes i oportunitats de l’FP Dual per Família Professional”, elaborat per l’Aliança per l’FP Dual i la Fundació Bertelsmann, subratlla l’èxit del projecte educatiu del Col·legi Badalonès pel que fa a Cicles Formatius. L’estudi, que es presentarà dijous i divendres en el marc del VI Forum Estatal de l’Aliança per l’FP Dual, s’ha fet en base a 57 entrevistes a tutors i coordinadors de centre i en quatre discussions de grup. Aniceto Ramírez, professor de cicles formatius al col·legi i cap del seu Programa de Formació en Centres de Treball (PFCT), ha estat un dels docents entrevistats en el marc d’aquest informe. El Badalonès forma part de l’Aliança, i és pioner en la implantació de l’FP Dual a Catalunya. Actualment, imparteix un cicle formatiu de grau mitjà (Gestió Administrativa) i tres de grau superior (Administració i Finances, Administració i Finances perfil Assegurances i Administració i Finances i Comerç  Internacional). Gràcies al programa FP Dual, els alumnes compatibilitzen els seus estudis amb pràctiques que, en el cas de la nostra escola, són sempre remunerades.

L’informe subratlla l’encert del model educatiu del col·legi a l’hora de motivar els alumnes. Especialment, els del cicle formatiu de grau mitjà de Gestió Administrativa que, segons conclouen els autors del treball, molts cops arriben a aquests estudis com a segona o tercera opció, i sense tenir un objectiu laboral clar. En aquest sentit, destaca els bons resultats de  l’estratègia de l’escola, que passa per avançar la incorporació al programa de pràctiques d’aquells alumnes menys motivats que, en un entorn empresarial, acostumen a  canviar la seva actitud, i milloren de manera molt notable els seus resultats acadèmics i formatius. “Apliquem aquesta fórmula des de fa uns deu anys i ens funciona”, analitza Ramírez, que il·lustra amb dades la seva afirmació. “Pràcticament no tenim casos d’abandonament a cicles de grau mitjà; i la taxa de continuïtat dels alumnes en cicles de grau superior és superior al 80%”. El cap del PFCT agraeix el suport de les empreses i es mostra molt satisfet de la tasca que es fa des del Badalonès “per allargar la vida acadèmica de molts joves que arriben als cicles de grau mitjà sense tenir clar el seu futur, i acaben els seus estudis molt preparats i amb la carrera professional encarrilada”. Ramírez apunta a altres aspectes centrals del programa formatiu de l’escola, com el projecte internacional o la qualitat de la seva oferta en cicles superiors”, com a “altres claus de l’èxit” que ara destaquen els autors de l’estudi.

En un altre ordre de coses, l’estudi també apunta a la necessitat d’incorporar més petites i mitjanes empreses al programa d’FP Dual, i per millorar la promoció dels cicles en les accions d’orientació educativa que es fan des dels centres, i des de les diferents administracions. Cal recordar que el grau d’inserció laboral dels alumnes de cicles formatius és molt superior al dels d’altres estudis. En el cas del Col·legi Badalonès, més del 40% dels alumnes de Grau Mitjà i més del 90% dels del Grau Superior acaben els seus estudis tenint un contracte de treball.