Lliçons de la pandèmia: classes online més enllà de la COVID-19

Els recursos que el Col·legi Badalonès ha implementat per fer front a eventuals confinaments es posaran a partir d’ara a disposició d’aquells alumnes de cursos superiors -ESO, Batxillerat i Cicles Formatius- que, per malaltia o lesió, no puguin assistir a classe. A partir d’ara, es podran connectar des de casa per seguir el curs al mateix ritme que els seus companys i companyes durant els dies que no puguin venir a l’escola. Són els primers fruits i les primeres lliçons d’una pandèmia que ens està ensenyant noves formes de fer, actuar i pensar i que, per tant, també ens està deixant algunes coses positives.

La COVID-19  no ha posat les coses fàcils a cap àmbit de la societat. Tampoc a l’ensenyament, que va ser el primer que es va confinar i que ara afronta un curs il·lusionant, pel retorn de l’alumnat a les aules, però també carregat d’uns reptes que des del Col·legi Badalonès hem afrontat amb determinació i molta responsabilitat.

Tanquem els primers quinze dies de curs havent patit ja algun ensurt -tres grups confinats, i ja feliçment reincorporats a les aules-, però sobretot amb la satisfacció per la feina feta. Durant els mesos de confinament total, el personal de l’escola va fer un esforç ingent per mantenir el ritme lectiu dels alumnes. Gràcies a la tecnologia, va haver-hi connexions diàries amb els alumnes de cursos superiors. Vam prendre nota de les dificultats i dels aspectes a millorar durant l’estiu.

Avui, el col·legi està preparat per donar una resposta immediata a les situacions que es van plantejant. De fet, ja ho hem demostrat durant el confinament, amb una setmana de diferència, de dos grups d’alumnes de tercer d’ESO. Tots ells van continuar el curs en l’horari habitual, fent classes des de casa. Un equip simple però molt pràctic i transportable que s’ha ideat des del departament d’informàtica del col·legi permet als docents disposar d’una pissarra que millora considerablement la seva capacitat de comunicar-se amb els nois i noies. També hem experimentat situacions diferents, com ara el cas d’alumnes aïllats preventivament per haver tingut contacte amb un positiu per coronavirus fora de l’escola. En aquests casos, han pogut seguir les classes des de casa a través de videocàmeres que els permeten seguir les explicacions dels docents i, si ha calgut, fer preguntes.

Afrontàvem l’inici del curs amb il·lusió i responsabilitat. I de moment, el balanç és força positiu i reforça la idea que junts, si no baixem la guàrdia, entre el personal del col·legi, els alumnes i les famílies, ho farem possible!