Les tres ONG que aquest any es repartiran els diners que la Lluita Adolescent per la PAU (LLAP), el projecte solidari del col·legi, recollirà per Sant Jordi han començat a presentar els seus projectes a l’alumnat. Dilluns, ho va fer l’Associació Esportiva Ramassà; divendres serà el torn de l’Associació Cultural la Muga, i dilluns vinent li tocarà a un representant de l’Associació Espai Joäo Martí. Paral·lelament, els alumnes voluntaris estan en ple procés de fabricació de les Rosetes i altres objectes que es vendran per Sant Jordi. Encara és d’hora per assegurar-ho, però tot sembla indicar que les condicions sanitàries ens permetran tenir parada al carrer, després de dues edicions marcades per la pandèmia. Com recordareu, fa dos anys no es va poder celebrar el Sant Jordi, i l’any passat el mercat va ser de caràcter intern, restringit als i les alumnes de l’escola i a les seves famílies.
Tot seguim, passem a explicar-vos quines són les ONG amb les quals col·laborarem aquest curs i quins són els seus projectes solidaris.
- AE Ramassà: L’Associació Esportiva Ramassà és un club de futbol i ONGD de les Franqueses del Vallès (Barcelona), membre col·laborador de l’African Youth Initiative Network (AYINET) del Sr. Victor Ochen, i ambaixador dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. L’A.E. Ramassà, juntament amb l’entitat local CEFOSJEC, coordina des de 2017 una escola de futbol i un centre de formació que dóna resposta a les necessitats bàsiques dels infants i joves del barri d’Etetack, a Yaoundé (Camerun), treballant en la inclusió social dels més vulnerables. El centre formatiu dóna suport educatiu a nens i nenes en risc d’exclusió social del barri oferint classes de repàs escolar. En els casos més greus, s’ajuda als menors en la seva escolarització en les escoles més properes. El projecte creix any rere any, amb la idea d’oferir una sèrie de serveis bàsics a la població del barri que millorin les condicions de vida i que obrin noves oportunitats de desenvolupament als nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. En totes les accions dutes a terme, s’utilitza l’esport com a eina de transformació social, promovent la igualtat de gènere i el foment dels ODS de les Nacions Unides.
- L’origen d’aquest projecte és la visita que va fer l’A.E. Ramassà a Camerun l’any 2017 en el seu quart viatge solidari al continent africà. Durant l’estada al país, vam tenir l’oportunitat de visitar el barri d’Etetack, a les afores de Yaoundé i vam comprovar la realitat existent entre els infants i joves que hi habitaven.
- La gran sort que vam tenir va ser conèixer el William Mbianda, president de CEFOSJEC i actual coordinador del projecte en el país. Veure la feina que la seva entitat estava fent en el barri i escoltar el projecte que tenia en ment, va donar ales al nostre club per profunditzar en una col·laboració i participar també en la creació de l’escola de futbol i el centre formatiu d’Etetack.
- Un dels punts forts d’aquest projecte és la seva pròpia essència, ja que es tracta d’una iniciativa local, pensada i iniciada per una associació del barri que coneix perfectament la realitat que els envolta. Des de l’inici, es posa l’accés a l’educació com a objectiu principal de totes les actuacions, i s’utilitza la pràctica esportiva, en aquest cas el futbol, com a eina de treball per assolir la transformació social en el barri. El futbol es l’esport més practicat i amb més influència en tot el país i és una gran via per fer treball en valors amb el col·lectiu dels més joves. Aprofitant les sinèrgies creades amb les institucions educatives i les autoritats locals del barri, es treballa l’accés a l’educació, la pràctica esportiva i la formació en valors com a eixos principals de totes les actuacions a desenvolupar.
- Totes les accions es formulen conjuntament entre l’equip d’Etetack, els impulsors del projecte, i l’equip de l’A.E. Ramassà a Catalunya.
- Pàgina web: www.ramassa.com / https://ramassa.com/projecte-etetack/
- Perfil a xarxes socials: @aeramassa
- Associació sociocultural la Muga: Presenten el projecte “PROLLEMA ensenyant llengua materna”. Es tracta d’una proposta adreçada a jovent migrat sol en situació d’exclusió social severa, que els i les capacita, prèvia formació, com a ensenyants de la seva llengua materna per a impartir-la en un marc remunerat, alhora d’incrementar la seva xarxa personal a partir de la interacció que s’efectua amb els aprenents de la seva llengua materna. La llengua materna ,en tant que potencialitat inherent del jove, pot esdevenir agent de canvi per a revertir la situació: generant xarxa, incorporant aptituds i competències, incrementant el grau d’ocupabilitat, diposant de ingressos des de l’acció pròpia, essent reconegut com a membre de la societat, etc… Tot i que la participació a PROLLEMA ,acotada a un calendari, és finita i contempla la desvinculació progressiva del jovent participant a mida que es desenvolupa la seva participació; la pròpia inèrcia de la proposta genera respostes de caire lògic, digne, coherent i complementari al projecte de vida del jovent participant, com ara:
- retorn al sistema educatiu.
- disposició d’ingressos a partir de la llengua materna, ja sigui impartint formació a col·lectius professionals o efectuant servei d’intermediació lingüística.
- cobertura residencial facilitada per xarxa generada (persones voluntàries i aprenents).
- replicar la proposta a demanda de territori amb l’objectiu que el jovent capacitat i amb la participació finalitzada, articuli grup de joves migrats sols en situació d’exclusió social severa per a què esdevinguin ensenyants de la seva llengua materna. Essent el territori garant de possibilitar cobertura residencial i de necessitats bàsiques en la durada de la rèplica.
- Pàgina web: http://www.prollema.org/
- Associació Espai Joäo Martí: L’Espai Joäo Martí som una associació sense ànim de lucre. Vam néixer l’any 2012, fruit de la necessitat d’oferir les mateixes oportunitats de creixement personal per a totes les persones, sense tenir en compte la situació econòmica. La proposta d’Acció Social recull les activitats concretes i transversals que es desenvolupen des de l’Associació als barris de Rocafonda i El Palau de Mataró. Oferim espais individuals i grupals, de creixement i intercanvi, per promoure la igualtat d’accés a drets i oportunitats per a infants, joves i famílies les quals, sovint per motius econòmics, no poden accedir a les extraescolars ordinàries. Les activitats que realitzem des de la proposta d’Acció Social són:
- Aprenentatges: Espai socioeducatiu de suport durant l’etapa d’escolarització obligatòria on s’acompanyen els processos personals d’aprenentatge de 27 infants i joves oferint-los les eines i els espais que més s’adeqüin a les seves necessitats.
- Futbol amb valors: Entrenaments i partits setmanals amb 45 infants i joves participant com a entitat a la lliga escolar de Mataró. Aquest curs 2021-2022 hem format 3 equips (aleví mixt, infantil femení i infantil masculí) i “l’escoleta” 15 infants dels primers cicles de primària que només entrenen. Equips de futbol femenins i masculins que participen en la lliga escolar de Mataró.
- Oci positiu: Activitats de lleure i creixement personal setmanal, per a 67 infants i joves, durant l’any. Durant les vacances realitzem el Casal d’estiu i les colònies de Viu l’Esport amb infants i joves de tot Catalunya.
- Pla de Treball Individualitzat: Suport i orientació personal, en el context més pròxim, per afavorir una millora de la qualitat de vida de totes les membres de la família.
- 360 graus: Activitat dirigida a 37 dones del barri, la majoria mares d’infants de l’associació, on es duen a terme tallers de gestió emocional, esport, oci positiu, cuina, sexualitat… setmanalment durant tot l’any.
L’equip humà que coordina i dinamitza les activitats està format per 3 professionals contractades (educadora social, integrador social i pedagog) i 36 persones voluntàries. El 67% de les persones voluntàries participen o han participat de les activitats i ara es proposen ser part del canvi des del voluntariat per possibilitar que altres infants i joves del barri també puguin gaudir d’aquesta experiència amb l’Espai Joäo Martí. - Hem consolidat una xarxa de recursos i entitats del territori que treballem de manera coordinada per oferir un millor acompanyament a les persones que entre totes atenem. Gràcies a aquests vincles entre serveis hem pogut oferir berenars a més de 140 infants i joves cada setmana i habilitar un espai d’estudi al local de l’associació amb 10 ordinadors.
- Pàgina web: https://www.espaijoaomarti.org/
- Associació Espai Joäo Martí: L’Espai Joäo Martí som una associació sense ànim de lucre. Vam néixer l’any 2012, fruit de la necessitat d’oferir les mateixes oportunitats de creixement personal per a totes les persones, sense tenir en compte la situació econòmica. La proposta d’Acció Social recull les activitats concretes i transversals que es desenvolupen des de l’Associació als barris de Rocafonda i El Palau de Mataró. Oferim espais individuals i grupals, de creixement i intercanvi, per promoure la igualtat d’accés a drets i oportunitats per a infants, joves i famílies les quals, sovint per motius econòmics, no poden accedir a les extraescolars ordinàries. Les activitats que realitzem des de la proposta d’Acció Social són: