Dotze lectures per parlar de la Pau amb els nens i nenes d’Educació Primària

La comissió de Biblioteca de l’equip docent de Primària ha preparat una proposta amb dotze lectures per pensar i parlar de la Pau amb els nens i nenes dels tres cicles d’aquesta etapa. “Els nostres alumnes, com a part de la societat, també tenen interès i volen entendre la situació. Per aquest motiu, us fem arribar un llistat de lectures recomanades per tal de poder parlar-ne a casa si ho creieu convenient”, afirmen els membres de la comissió. Des de l’escola, seguirem promovent activitats i propostes enfocades a la resolució no violenta dels conflictes i per a la pau. Aquestes setmanes, aquest treball té més sentit que mai.

A continuació, us facilitem el llistat de lectures recomanades per la comissió en funció de cada cicle:

CICLE INICIAL:
 • UNA MUNTANYA QUALSEVOL. Els habitants de dalt de la muntanya viuen feliços al seu poble i n’estan satisfets; consideren que el seu poble és el millor de tots els pobles del món. Alhora, els veïns de la terra baixa també se senten orgullosos del seu; tal com els del poble de dalt, estan convençuts que el seu poble és el millor. Un incident els porta a un enfrontament absurd de proporcions bèl·liques. Autors: Fran Pintadera / Txell Darné. Editorial Takatuka.
 • EN FLON FLON I LA MUSETA. En Flon Flon i la Museta eren molt amics i sempre jugaven junts. Fins que va arribar la guerra i els va separar. Però un dia en Flon Flon va sentir una veu que el cridava. Autora: Elzbietaa. Editorial Cruïlla.
 • LES BOTES DEL GENERAL. Un general necessita unes botes per anar a la guerra, així que decideix fer-se’n unes a mida. Pel general, la guerra és la guerra: ha d’aniquilar tot allò que es trobi en el seu camí. Però el que no sospita és que ni els seus soldats ni les seves botes opinen igual. A ells, la guerra no els agrada gens; de fet, el general no els agrada gens, ni l’olor de pólvora, ni els xiulets de les bales, ni… Llavors, què hi fan allà? Autors: Elisa Ramon/Francesc Rovira. Editorial Edicions del Pirata.
 • D’AQUÍ NO PASSA NINGÚ! Un bon dia, un general que vol ser l’heroi de la història decideix que “D’aquí no passa ningú!”. Mica en mica, més i més persones comencen a acostar-se a la “frontera” qüestionant aquesta decisió absurda fins que la innocència d’un nen farà canviar el curs de la història. Autors: Isabel Minhos Martín / Bernardo P. Carvalho. Editorial Takatuka. 
CICLE MITJÀ:
 • CAPITANA ROSALIE. Hivern de 1917. La Rosalie té cinc anys i és una capitana amb una missió molt secreta: aprendre a llegir. La mare li llegeix en veu alta les cartes que el pare els envia des del front. Però a mesura que la missió avança, la Rosalie comença a desxifrar lletres, paraules, frases, fins que arriba el dia que és capaç de llegir tota sola. Llavors descobrirà la veritat sobre la guerra i les seves conseqüències. Autors: Timothée de Fombelle / Isabelle Arsenault. Editorial Animallibres. 
 • ELS ESTELS. Un nen jueu i una nena musulmana es troben al parc i de seguida descobreixen que comparteixen la mateixa passió per les estrelles. Però els seus pares no volen comprendre-ho… Autor: Jacques Goldstyn. Editorial Joventut 
 • ELS LLIBRES DE LA SENYORA JELLA. La guerra havia canviat per sempre les vides d’Anneliese i el seu germanet Peter. Un dia, vagarejant pels carrers en runes, es van topar amb una exposició. Una sala enorme plena de llibres! En aquell lloc, l’Anneliese i en Peter van conèixer una dona que va influir en les seves vides més del que mai haguessin imaginat…  Autors: Kathy Stinson / Marie Lafrance. Editorial Joventut. 
 • QUE BÉ QUE ENS HO HEM PASSAT!. La setmana que passen a la granja de Nethercott és la més esperada per la mestra i els alumnes d’una escola de Londres. Cada any tornen a la ciutat carregats d’anècdotes per explicar, però l’any que hi va anar en Ho, un noi orfe i refugiat, fou certament extraordinari. Autors: Michael Morpurgo / Quentin Blake. Editorial Bambú. 
CICLE SUPERIOR:    
 • CAPITANA ROSALIE. Hivern de 1917. La Rosalie té cinc anys i és una capitana amb una missió molt secreta: aprendre a llegir. La mare li llegeix en veu alta les cartes que el pare els envia des del front. Però a mesura que la missió avança, la Rosalie comença a desxifrar lletres, paraules, frases, fins que arriba el dia que és capaç de llegir tota sola. Llavors descobrirà la veritat sobre la guerra i les seves conseqüències. Autors: Timothée de Fombelle i Isabelle Arsenault. Editorial Animallibres.
 • EL REFUGI DEL TAREK / ON VAS, TAREK?Aquesta sèrie de dos llibres narra la història de l’Ariadna, una nena que viatja amb la seva mare, que és camionera. Durant un viatge, troben el Tarek, un nen sirià que s’ha amagat al camió.Autors: Muriel Villanueva i Bruno Hidalgo. Editorial Cruïlla.
 • LA MALETA. Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor? Una maleta que passa de mà en mà, testimoni silenciós de vides diferents que transcorren durant el segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la guerra civil, l’exili… I les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. Autores: Núria Parera Ciuró i María Hergueta Babulinka. Editorial Books.
 • REFUGIADA. L’ODISSEA D’UNA FAMÍLIA. Per què m’han fet llevar tan de pressa? Si encara és de nit. Marxem carregant poques coses. No anem d’excursió. Tothom fa cara de por, de tristesa. No em diuen res. Tinc por. El pare m’agafa molt fort de la mà. Em fa mal, però no li vull dir. Tinc ganes de plorar. Però no ho faig. On anem? Per què marxem? Són les preguntes que passen pel cap a la protagonista d’aquesta història fictícia tan real. Autores: Tessa Julià Dinarès i Anna Gordillo. Editorial La Galera.