Un Projecte Internacional de Cicles Formatius, finalista a un premi europeu a la innovació

Ricard Eguiluz, cap d'estudis de Cicles Formatius.

Un projecte Erasmus+ desenvolupat pel departament de Cicles Formatius del col·legi en plena pandèmia ha estat seleccionat entre els sis finalistes de l’edició d’enguany del Premi EITA (European Innovative Teaching Awards). Aquest reconeixement vol destacar les pràctiques docents excel·lents en el marc del programa Erasmus+ (2021-27) i reconèixer la tasca tant dels docents com dels centres que hi participen. La iniciativa vol posar de manifest el valor de la cooperació europea en l’àmbit de l’educació no universitària, així com reivindicar l’Espai Europeu d’Educació. 

El projecte seleccionat ha estat l’Erasmus 2020-1-ES01-KA116-079510 “One Time Experience – Lif Long Bonds VIII”, que el departament de cicles va desenvolupar l’any 2020, i que es va traduir en diverses mobilitats d’alumnes i docents del col·legi. El tema seleccionat per a la convocatòria del Premi EITA 2024 és “el benestar a l’escola” amb la implantació de la iniciativa Camins cap a l’èxit escolar. En una comunicació rebuda aquesta mateixa setmana, el Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (Sepie) valora “l’enfocament sistèmic i intregral per al benestar i la salut mental a les escoles que es porta a terme al seu centre educatiu, i considerem que la seva difusió pot servir de model a altres institucions”. El veredicte dels premis es donarà a conèixer en els pròxims mesos.

No és el primer cop que el Sepie reconeix la qualitat del Projecte Internacional del Col·legi Badalonès, que el curs passat va obtenir la certificació Erasmus+ per a totes les etapes educatives. Al setembre del 2022, aquest organisme va puntuar amb un 94 sobre 100 la gestió que s’havia fet des del Col·legi Badalonès dels projectes Erasmus+ per als alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS). En l’informe de resposta al tramès des de l’escola a finals del curs 2021-22, el Sepie subratllava l’elevat grau de compromís de l’escola amb l’aplicació del programa Erasmus+, “respectant de manera molt satisfactòria els principis compromesos en la Carta Erasmus d’Educació Superior, garantint un procés de selecció transparent, equitatiu i respectant els principis de no discriminació i igualtat d’oportunitats”. Igualment, destacava la cooperació amb les institucions que acullen els alumnes, així com la recerca constant de nous socis per a futurs projectes. L’elevat grau de satisfacció dels i les alumnes del col·legi que han participat en aquestes estades era un altre dels punts destacats pel Sepie, que l’atribuïa a “l’alta qualitat” de l’implementació dels diferents projectes.