Un alumne de 4t d’ESO fa una maqueta del Mercat Maignon amb impressió làser

Guillem Serrat, alumne de 4t d’ESO “C” del col·legi, ha fet una rèplica amb impressió 3D de la plaça Vella de Badalona, el Mercat Maignon, que ahir va presentar a la sessió final del projecte “Menuda Badalona”, impulsat per Lab BDN amb el suport de l’Ajuntament. Entre Serrat i el seu tutor en aquest treball, el professor d’Informàtica de l’Escola, han dedicat més de 500 hores a aquest projecte, que va començar a prendre forma just abans de la pandèmia. Inicialment, hi col·laboraven altres alumnes que, durant aquest temps, han anat acabant els seus estudis al Badalonès. “Ha estat un repte apassionant” explica en Guillem, que ha modelat la maqueta del mercat amb l’ajuda diversos programes -Freecad, Tinkercad, Cura, Inkscape- i el suport imprescindible de les dues impressores 3D que hi ha a l’edifici d’Arbres. Una de les grans dificultats que Serrat i Cambray han hagut de superar per tirar endavant el treball ha estat l’absència de plànols fiables de l’edifici. Finalment, han hagut de recórrer als que van trobar en una proposta de reforma elaborada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i a les medicions que han fet ells mateixos de l’edifici. El resultat del disseny, que s’ha fet seguint el model LEGO, ha estat una estructura impresa en 50 peces que repliquen, aproximadament, una tercera part del mercat. Ara, per completar-lo, caldrà tornar-les a imprimir diverses vegades per acabar l’estructura. L’objectiu és tenir la maqueta acabada per finals d’any, quan BDN Lab té previst fer una exposició al Centre Comercial Màgic amb totes les maquetes construïdes per a l’edició d’aquest any del projecte “Menuda Badalona”. En Guillem, que aquest curs deixarà l’escola per començar un Cicle Formatiu d’Informàtica, ha expressat el seu desig de participar en la culminació de la maqueta amb l’ajuda del seu professor.

La sala d’actes del Museu va acollir ahir la presentació dels treballs d’aquesta edició. Nou escoles hi han presentat maquetes, d’edificis també representatius de la ciutat, com l’Hotel Miramar, la biblioteca de Can Casacuberta, el Turó d’en Boscà o el Palau d’Esports. 

La regidora d’Esports i 2a Tinent d’Alcalde de la Ciutat, Aïda Llauradó, va presidir l’acte felicitant els seus organitzadors i animar-los a fer el projecte més gran a cada edició. Per la seva banda Alejandro Aliaga, director del BDN Lab va definir la impressió digital com “un instrument espectacular per divertir-se aprenent; només cal un objectiu”.