Rosa Coscollano, filla del fundador del Col·legi Badalonès, compleix avui 100 anys

Avui divendres celebrem els 100 anys de la senyora Rosa Coscollano Montía, filla del fundador de la nostra escola i figura clau en el creixement i la modernització de la institució durant la segona meitat del segle passat. La senyora Rosa, vídua de Manuel Dunjó Payà, que durant tants anys va dirigir el col·legi, va estar especialment vinculada al parvulari del carrer Guifré, que va fundar, va fer créixer i va liderar fins ben entrats els anys 90. Avui, viurà la celebració envoltada per una nodrida representació de la seva gran família, una part de la qual dóna continuïtat a la feina iniciada fa tres generacions.

Rosa Coscollano, durant els seus primers anys com a docent del col·legi. En la imatge, amb alumnes de l'aleshores secció femenina.
Rosa Coscollano, durant els seus primers anys com a docent a l’escola, amb alumnes de l’aleshores secció femenina.

Única filla del matrimoni format per Felici Coscollano i Felipa Montía, Rosa Coscollano va néixer el 8 d’abril de 1922 i va estar literalment vinculada al Col·legi Badalonès des del moment que va néixer. Això va ser així perquè la família vivia, i va viure durant molts anys, a l’edifici de la confluència dels carrers Sant Isidre i Marina que durant molts anys va acollir el que es va conèixer com el col·legi de l’Estació. Allà va rebre la seva formació, i va ser també allà on va impartir les seves primeres classes, ja com a mestra, a la llavors secció femenina de l’escola en una època en què nens i nenes estudiaven per separat. L’any 1943, Rosa Coscollano es casa amb Manuel Dunjó, mestre com ella, i tots dos emprenen una llarga etapa de creixement i modernització del col·legi, que comença amb la compra d’un edifici a la cantonada del carrer dels Arbres i el carrer Marina, continua amb l’adquisició d’una cada al carrer Guifré i es culmina amb la compra d’un tercer edifici al carrer de Mossèn Anton. Tres immobles que actualment conformen el patrimoni de la nostra escola i que acullen alumnes de totes les etapes educatives; des d’Educació Infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius.

Rosa Coscollano, en una imatge de la seva llarga etapa com a directora del parvulari.

De caràcter afable i absolutament emprenedor en una època en la qual les dones no emprenien, a Rosa Coscollano se li han de reconèixer molts mèrits. El principal, haver liderat el creixement i la modernització del parvulari des de la seva posada en marxa l’any 1975, i haver-lo dirigit força després dels 65 anys, que és l’edat en la qual es jubilen la majoria de treballadors i treballadores. Rosa Coscollano i Manuel Dunjó (traspassat l’any 2016) van tenir quatre fills: Rosa Maria, Manel, Carles i Ani, vinculats des de sempre al projecte del Col·legi Badalonès així com alguns dels seus fills i néts, que avui es reuniran com sempre per celebrar un aniversari molt especial.