L’equip del Col·legi Badalonès ja és a punt per al seu debut en la lliga de debat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que es produirà aquest divendres, 12 de març, en la primera prova d’una fase inicial telemàtica que l’enfrontarà a l’escola Ginebró de Llinars, al col·legi Manyanet de Sant Andreu, als Maristes Champagnat de Badalona i a l’escola Goar de Viladecans. Els integrants de l’equip preparat pel professor Juan Antonio Segovia afronten la seva participació en aquesta contesa amb l’ànim de millorar les seves capacitats d’oratòria i, si pot ser, igualar els èxits assolits l’any passat, quan els estudiants del Badalonès es van proclamar guanyadors de la fase local i es van convertir en representants de la UPF en la final nacional del torneig, que s’havia de celebrar a Tarragona i que es va haver de suspendre com a conseqüència de la pandèmia. La lliga de debat l’organitzen les quinze universitat d’arreu dels Països Catalans que conformen la Xarxa Vives. És una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’escollit enguany gira a l’entorn de la compatibilitat o no del creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient. L’objectiu de la Lliga és fomentar les competències transversals dels estudiants mitjançant l’ús de la paraula i crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.
Aquest curs, la plantilla del col·legi torna a estar formada per estudiants de segon curs de Batxillerat. Els podeu veure en la imatge. D’esquerra a dreta i de dalt a baix són Juan Antonio Segovia (formador i entrenador), Ariadna Ivanco, Ana Cañamero, Alba Forcadell, Martina Rivero, Carla Guillén, Júlia Castillo (cap d’estudis de Batxillerat), Albert Crespi, Marc Llinàs i Marius Lamor. La meitat de l’equip la conformen estudiants de Batxillerat Científic, i l’altra meitat de Batxillerat Social.
Les lligues de debat aporten un espai de formació cada cop més utilitzat als centres d’ensenyament per tal que els estudiants aprenguin diverses competències transversals, com ara a parlar en públic, a treballar en equip i a defensar un tema amb arguments tant a favor com en contra, desenvolupant l’esperit crític. Els resultats i la valoració dels centres en passades edicions avalen l’alta adquisició d’habilitats comunicatives dels estudiants participants, que són uns cinc mil cada curs.