El programa solidari de l’escola, la Lluita Adolescent per la Pau (LLAP) ja ho té tot a punt per al mercat solidari de Sant Jordi, que torna aquest curs després d’haver-se hagut de suspendre l’any passat per la pandèmia. El mercat es recupera, tot i que en versió reduïda ja que, per raons evidents, no es podran fer parades al carrer. Tothom qui ho vulgui podrà comprar els objectes que es posaran a la venda a un preu d’entre 1 i 3 euros i que, convé recordar-ho, han estat elaborats pels alumnes de secundària del col·legi. Hi ha les tradicionals rosetes solidàries, el producte estrella de la LLAP, punts de llibre, xapes, ampolletes decoratives…
Alumnes voluntaris de la LLAP passaran per les classes dels tres edificis en els dies i horaris següents. En aquestes mateixes franjes, qui ho desitgi en podrà comprar a les recepcions:
- Secundària (Arbres): 21 d’abril al matí.
- Primària (Mossèn Anton): 22 d’abril al matí.
- Infantil (Guifré): 23 d’abril al matí.
Un any més, us animem a col·laborar amb la iniciativa. Us recordem que aquest any, tots els beneficis obtinguts amb la venda d’aquests objectes es destinaran a l’Ateneu de Sant Roc. Concretament, al projecte que aquesta entitat té en marxa per dotar els joves nouvinguts en risc d’exclusió social d’un espai i els recursos necessaris per poder aprendre.
La LLAP
L’origen de la LLAP es remunta a l’any 2004. Els atemptats que hi va haver l’11 de març d’aquell any a Madrid van provocar una onada solidària arreu del món. També al col·legi, on la jornada es va viure amb molta tristesa. Aquell dia, els tutors de primer d’ESO van animar els seus alumnes a redactar escrits de consol per als estudiants que havien perdut algun ésser estimat en aquells atemptats. El resultat van ser unes cartes precioses, escrites amb molt sentiment, que van ser enviades a l’Ajuntament de Madrid perquè les fes arribar als seus destinataris. Abans de les vacances de Setmana Santa d’aquell any, arriba al col·legi una carta d’agraïment de l’aleshores alcalde de Madrid, Alberto Ruíz Gallardón, i això anima els responsables de la iniciativa a fer un pas més: per Sant Jordi, posen a la venda unes roses de plastilina fetes a classe que s’esgoten en un parell d’hores. La recaptació es lliure a l’associació de víctimes.
Al Badalonès, la reflexió i l’exercici de la solidaritat no s’ha deixat de fer des d’aleshores. Ara, però, ja no es parla de terrorisme, sinó de pau. Cada any, l’alumnat estudia diferents projectes solidaris i, per votació, s’escull el que es voldrà impulsar amb la venda de les roses solidàries del dia de Sant Jordi. Aquesta acció singular rep el nom de Lluita Adolescent per la Pau (LLAP).
El 2013, gairebé deu anys després de la posada en marxa de la LLAP, un grup de docents i alumnes de l’escola són rebuts per l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, i per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Aquell dia, tots els diputats del Parlament van lluir la roseta solidària feta al col·legi.
Durant tots aquests anys, s’ha enviat la roseta solidària a personalitats de tots els àmbits. Moltes elles han contestat amb cartes d’agraïment. Ha estat el cas, per exemple, del president de la Generalitat, del del govern espanyol, de molts alcaldes i fins i tot del primer ministre britànic. A l’ITER de l’any 2007, l’Associació de Mares i Pares agraeixen als alumnes l’esforç i l’èxit de la iniciativa.
Des de l’any 2008, el Badalonès és una escola associada a la UNESCO. Els alumnes del centre han participat en diversos concursos organitzats per aquesta institució.