Dos alumnes de 2n i 4t d’ESO del Col·legi Badalonès han reproduït una part de Badalona amb una maqueta feta amb les dues impressores 3D de l’escola. Pol Domingo, de 4t, i Biel Dunjó, de 2n, són els dos protagonistes d’aquest repte, que han afrontat amb l’ajuda imprescindible dels professors Santi Cambray i Daniel Valdés. La maqueta la presentaran aquest divendres en la 4a edició de la mostra Menuda Badalona, en què estudiants de secundària de diferents centres educatius exposen maquetes d’espais i edificis singulars de Badalona, sempre fets amb impressió 3D. La mostra, organitzada per l’Ajuntament i per BDN Lab, s’havia de fer a principis del mes de juny, però es va haver d’ajornar per qüestions logístiques. Una circumstància que ha permès guanyar temps per culminar alguns projectes, com el que es va plantejar l’equip del col·legi. “Una maqueta com la que hem volgut fer comporta molta feina i molt temps”, explica Daniel Valdés, professor de Dibuix, Tecnologia i llicenciat en arquitectura.
La maqueta que es presentarà aquest divendres, d’escala 1:500, reprodueix molt fidelment l’entorn més proper del col·legi. Concretament, la zona situada entre la plaça Pompeu Fabra, l’avinguda de Martí Pujol i una petita part del barri del Progrés. Per fer la maqueta, els integrants de l’equip han hagut de buscar un fitxer en format digital d’aquesta àrea, i informació referida als edificis protegits que conté, i que en la maqueta apareixen diferenciats en color blanc. Un cop obtinguda tota aquesta informació, s’ha hagut de traslladar a un plànol. Posteriorment, cada edifici s’ha reproduit amb els volums i les alçades corresponents amb impressores 3D. El treball incorpora, com a llicència, el futur edifici de Cicles Formatius de l’escola, projectat per l’arquitecte Jordi Moliner. Per fer-nos una idea de la complexitat del repte, la impressió de la peça que incorpora aquest edifici ha trigat 15 hores a completar-se. Val a dir que l’equip ha treballat fora de l’horari lectiu, ja sigui des de les respectives cases en alguna part del procés, com en hores de pati.
Com els dos professors, els alumnes implicats en el projecte es mostren molt satisfets amb l’experiència i amb el resultat final. Pol Domingo ja va tenir ocasió de participar en l’anterior edició de la mostra, en la qual el col·legi va participar amb una maqueta del Mercat Maignon. La van fer ell i l’ara ja exalumne Guillem Serrat, sota la supervisió del professor Cambray. Domingo explica que va ser el més petit de l’equip, el seu amic i ara company Biel Dunjó, qui el va introduir en el món de les impressores 3D. “Sempre m’ha agradat molt tot allò que tingui a veure amb la tecnologia. Durant la pandèmia, vaig descobrir aquestes impressores i en vaig demanar una als Reis. I així va començar tot”, resumeix.
Als integrants de l’equip els agradaria que la seva maqueta es pogués continuar en el futur, amb la col·laboració d’altres centres participants en la iniciativa.