Celebrem el Dia d’Europa amb la resta d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu

Els alumnes de 4t d’ESO que aquest curs participen en el programa d’Escola Ambaixadora del Parlament Europeu s’han desplaçat avui fins al Casinet d’Hostafrancs per participar en la celebració del Dia d’Europa que ha organitzat l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Han estat deu escoles més -de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Girona, Salt, Celrà, Lleida i Tarragona- i, en total, uns 400 estudiants els que han participat en aquesta jornada pedagògica, participativa i lúdica, que ha comptat amb l’enregistrament del programa LOFT, d’iCat, amb la Xènia Casado i la Berta Aroca; un taller amb el professor i divulgador Eduardo Sáenz de Cabezón; una cloenda telemàtica a càrrec de la Presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola; i la interpretació de l’himne d’Europa a càrrec de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Els centres educatius que han participat en la celebració com a Escoles Ambaixadores són el Col·legi Badalonès; el Col·legi Sant Gabriel, de Barcelona; l’Escola Pia Nostra Senyora, de Barcelona; l’INS de Celrà; l’INS Ermessenda, de Girona; l’INS Salvador Espriu, de Salt; l’INS Badia i Margarit, d’Igualada; l’INS Manuel de Montsuar, de Lleida; l’INS Joaquima Pla i Farreras, de Sant Cugat del Vallès; el Vedruna Sagrat Cor, de Tarragona; i la Fundació Llor, de Sant Boi de Llobregat. En aquesta VIII edició del programa Escoles Ambaixadores participen 13 centres educatius a Catalunya, amb 550 estudiants. En el conjunt de l’Estat, són 117 escoles i a tota la UE són 1.756 escoles i 30.781 estudiants.

Què és el programa Escoles Ambaixadores?

És una iniciativa de la Direcció General de Comunicació, que es va inaugurar el curs acadèmic 2015/2016, amb l’objectiu d’apropar el funcionament del treball legislatiu i polític de la institució als alumnes de centres d’ensenyament secundari, en particular als grups de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i al grau mitjà de Formació Professional. 

Els centres que participen al programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu es comprometen a mantenir un InfoPoint actualitzat al centre educatiu sobre el Parlament Europeu; treballar materials en línia proporcionats per la institució (disponibles en els 24 idiomes oficials de la UE i les llengües cooficials a Espanya); realitzar activitats al llarg del curs acadèmic relacionades amb la UE; i celebrar el 9 de maig, Dia d’Europa.

El Dia d’Europa commemora l’aniversari de la coneguda com a Declaració Schuman. El 9 de maig del 1950, cinc anys després de la rendició incondicional del règim nazi i la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa, el ministre d’Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d’una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer —recursos clau per a la construcció d’armament— sota el control d’una autoritat única i supranacional. D’aquesta manera, a través de la integració i cooperació econòmica d’aquests elements estratègics, el pla tenia l’objectiu final de fomentar la pau a Europa.

Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.